Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Commissie Grondgebied

's-Graveland, 6 december 2001. (Van onze verslaggever Douwe van Essen.) De agenda van de allerlaatste commissie grondgebied van de gemeente 's-Graveland gisteravond bevatte weinig, maar zeker geen schokkende, agendapunten. De aanblik van een mudvolle tribune ontlokte de volkomen verraste wethouder Wim Neef dan ook de opmerking: "Maar dit was toch echt niet de bedoeling". Razendsnel had hij namelijk, en terecht, bedacht dat al deze mensen maar voor één agendapunt konden zijn gekomen: de behandeling van de "Inspraaknota Bestemmingsplan Buitengebied 1, Het Wijde Blik". 

Een volle publieke tribune...

Maar eerst waren er nog een paar andere agendapunten af te handelen, met als meest in het oog springende de "Intentie-overeenkomst Meenthof". Het sluitstuk van een jarenlang getouwtrek tussen de gemeente 's-Graveland, de firma Matser en de immer dwarsliggende apotheker Werkman. Het vertrek naar elders van de laatste heeft de weg eindelijk vrij gemaakt voor het aanpakken van dit inmiddels sterk verloederde stukje Meenthof.

De oorspronkelijke overeenkomst betrof het vervangen van de huidige garageboxen op de hoek Dodaarslaan/ Curtevenneweg door 12 nieuwe. Die samenwerkingsovereenkomst dateerde al van april 1994, en "…de inzichten over inrichting van de stedelijke omgeving zijn na zoveel jaren dan ook behoorlijk veranderd…", aldus het raadsvoorstel. Uit onderzoek is gebleken, dat de realisatie van 17 woonappartementen met bijbehorende parkeervoorzieningen, 9 garageboxen en een kiosk stedenbouwkundig tot de mogelijkheden behoort. Om de haalbaarheid daarvan te onderzoeken moest de commissie instemmen met de intentie-overeenkomst Meenthof, fase II.

Namens de winkeliers van het winkelcentrum De Meenthof kreeg Ivar Steketee, als voorzitter van de winkeliersvereniging, eerst het woord. Hij vertolkte de gevoelens van blijdschap over het heuglijke feit dat er eindelijk spijkers met koppen konden worden geslagen, en over de enorme aantrekkingskracht van het winkelcentrum op mensen van buiten Kortenhoef /'s-Graveland. Maar ook sprak hij zijn zorgen uit over de bedreiging van die aantrekkelijkheid. Bedreiging door de vermindering van het aantal geplande parkeerplaatsen voor het winkelende publiek door de komst van nieuwe bewoners en de afname van het aantal garageboxen. De heer Steketee drong er bij de raadsleden en de wethouder dan ook sterk op aan om vooral naar de ideeën en suggesties van de winkeliers te luisteren.

Het was uit het hart gegrepen van de aanwezige raadsleden, want zo unaniem positief als ze waren over het totaalplan, zo unaniem waren ze in hun bezorgdheid over het aantal parkeerplaatsen. Niet voor het eerst overigens: tijdens de vaak heftige discussies in de planfase van het winkelcentrum, inmiddels vele jaren geleden, vormden het aantal parkeerplaatsen één van de belangrijkste struikelblokken.


V.l.n.r.: Edwin Bult (AB), Rie Boeve (PvdA/GL), Dick 't Hoen (VVD) in hun laatste commissie Grondgebied

Wethouder Wim Neef (CDA) met de ambtelijke ondersteuning.

Tot verrassing van alle aanwezigen vertelde wethouder Wim Neef desgevraagd, dat hij onlangs met ambtenaren in het gebied had rondgelopen en dat ze her en der nog wel een aantal mogelijkheden hadden gezien, waardoor dit potentiële probleem helemaal geen probleem meer hoefde te zijn… Nadat allen van hun verbazing waren bekomen moest de wethouder het antwoord schuldig blijven op de vraag waarom die zo recent ontdekte mogelijkheden niet in het raadsvoorstel waren opgenomen… Er vanuit gaande dat het allemaal wel goed zou komen, stemden de raadsleden tenslotte unaniem met het voorstel in. 

Wat nu precies de bedoeling was van het agendapunt "Inspraaknota Bestemmingsplan Buitengebied 1, Het Wijde Blik" bleek niet bij iedereen duidelijk. Goed communiceren blijft moeilijk, dat bleek ook nu maar weer. Wethouder Neef legde uit dat de inspraaknota een vastlegging was van, in dit geval, 105 inspraakreacties. De vermelding van de inspraaknota op de agenda van de commissievergadering betrof meer een statusoverzicht dan een echte inhoudelijke behandeling. Desondanks wilde de wethouder de gelegenheid bieden om in te spreken, met een maximum van 5 minuten per persoon.

(Toelichting redactie: de reacties zijn verkregen tijdens het ter inzage leggen van het voorontwerp bestemmingsplan in februari/maart 1999 en de inloopavonden in maart 1999 in dorpshuis De Dobber. De inspraaknota laat de antwoorden op de gestelde vragen zien en, waar van toepassing, de daaruit voortvloeiende wijzigingen in het voorontwerp. Het woord voorontwerp zegt het al: het eigenlijke bestemmingsplan moet nog in procedure worden gebracht, waarbij iedereen volop de gelegenheid krijgt om zijn of haar bezwaren in te brengen). 

Als eerste kreeg Angelo Damo het woord. Hij las een verslag voor van zijn al jaren durende strijd met de gemeente 's-Graveland over legalisatie van woningen op zijn terrein, over gedane toezeggingen en over het overgangsrecht. Uitbreidingen aan huizen waren niet meegenomen, recreatiewoningen bleven ten onrechte recreatiewoningen en ligplaatsen waren van de tekeningen verdwenen. Kortom, wordt vervolgd.

Bert de Kloet van jachthaven de Krakeelakker was niet van plan geweest om in te spreken, maar kon naar zijn zeggen de vuilspuiterij van de buurtbewoners in de Gooi- en Eemlander van diezelfde avond niet zomaar over zijn kant laten gaan. Zijn broer Henk de Kloet, mede-eigenaar van de jachthaven, kon zich in zijn hoedanigheid als raadslid en lid van de commissie grondgebied natuurlijk niet in de discussie mengen. Kort gezegd kwam het er op neer dat de buurtbewoners Bert en Henk betichtten van landjepik. Maar volgens Bert betrof het eigendom volgens het overgangsrecht, een omissie in het huidige bestemmingsplan, een foutje van de gemeente dat in een nieuw bestemmingsplan (het voorliggende dus) gecorrigeerd zou worden. Hij verzocht de wethouder dan ook om dit alsnog te corrigeren.

Gerard Scholten, woordvoerder van de omwonenden van jachthaven de Krakeelakker, beschuldigde het college van achterkamertjespolitiek, het onder één hoedje spelen met de eigenaren van de Krakeelakker. Het college zou ten onrechte geen halt hebben toegeroepen aan ongewenste, niet legale, praktijken van de Krakeelakker. Het college had moeten optreden in plaats van achteraf illegale zaken te legaliseren in overleg met slechts de eigenaren van de jachthaven. De heer Scholten deed ook een dringend beroep op het college om de lopende procedures bij de ombudsman en de rechter af te wachten alvorens het bestemmingsplan vast te stellen. De reactie van wethouder Wim Neef, mede naar aanleiding van vragen van raadslid Dick 't Hoen (VVD) was veelzeggend: "Ik denk er niet aan!".

Namens 26 belanghebbenden hield de heer Voorhoeve een pleidooi om het voet- en wandelpad de Kromme Rade niet, zoals door het college voorgesteld, open te stellen als fietspad. "We hebben al zo weinig wandelpaden" luidde zijn hartekreet.

Douwe van Essen (CDA) vroeg tot slot hoe de verdere planning er uit zag. Volgens wethouder Wim Neef kan de nieuwe gemeenteraad van Wijdemeren, na terinzagelegging en inspraakprocedures, in juni 2002 haar oordeel uitspreken over het definitieve bestemmingsplan Maar men moest hem niet aan die termijn ophangen…


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...