Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Interview Goudberg

Nederhorst den Berg, 23 december 2001. De Nieuwe Weesper drukte afgelopen donderdag een interview af dat Evert-Jan Pol met scheidend Burgemeester Goudberg van Nederhorst den Berg had. Met dank aan De Nieuwe Weesper nemen wij het hier over.

Laatste burgemeester van Nederhorst den Berg neemt vandaag afscheid
Jan Goudberg: "Ik zal de betrokkenheid met de bewoners missen"

NEDERHORST DEN BERG - Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in het gemeentehuis is een door kinderen gemaakt kunstwerk. Het is een portret van Jan Goudberg met als titel: `De laatste burgemeester van de gemeente'. Vandaag, donderdag 20 december neemt Goudberg officieel afscheid als eerste burger van Nederhorst den Berg. De Nieuwe Weesper sprak met hem.

Op de begane grond staan de verhuisdozen al klaar. Ook in de burgemeesterskamer is het duidelijk dat er een verhuizing op stapel staat. Alle meubels zijn gelabeld. "Dit wordt allemaal weggehaald", verklaart Goudberg. Ook de comfortabele fauteuils moeten het veld ruimen. "Hier komt de financiële afdeling. Die mensen hebben niets aan luie stoelen. Gewerkt moet er worden", lacht de burgemeester.

Goudberg houdt wel van een grapje. Wanneer de fotograaf die tijdens het gesprek langskomt hem voorstelt om voor de foto plaats te nemen tussen de verhuisdozen, twijfelt hij geen moment. Deze actie kenmerkt hem. "Je kunt me overal voor vinden. Niets is mij te gek."

Solliciteren

In 1984 nam hij de functie van burgemeester van Nederhorst den Berg op zich. Veertien jaar eerder was hij begonnen in de lokale politiek als wethouder in Weesp. Hij werd op het idee gebracht te solliciteren naar een burgemeesterspost door toenmalig burgemeester van Weesp, Kees Kooiman. "Hij zei dat ik geschikt zou zijn als burgemeester. Ik heb het er thuis even over gehad en toen besloot ik het er maar op te wagen."

Toen er een burgemeester werd gezocht voor de gemeente Ouderkerk aan de Amstel solliciteerde Goudberg naar de functie. Maar hij was niet de enige. Ook burgemeester De Groot van Nederhorst den Berg zag de baan wel zitten. Beide heren werden geschikt bevonden. "Maar omdat De Groot al ervaring had, ging de post naar hem. De toenmalig Commissaris van de Koningin stelde voor dat ik ging solliciteren naar de functie van burgemeester van Nederhorst den Berg. Die zou immers vrijkomen door het vertrek van De Groot. En sinds die tijd ben ik hier burgemeester."

Als het aan hem lag, was hij dat gebleven tot aan zijn pensionering in mei 2002. Maar door het samengaan van Nederhorst den Berg, `s Graveland en Loosdrecht tot de nieuwe gemeente Wijdemeren komt er een eind aan het bijna twaalf jaar durende burgemeesterschap van Goudberg. "Ik heb nu de indruk dat ik het afscheid vrij rustig benader. Ik ben nu vrij rationeel wat dit betreft, maar ik weet natuurlijk niet hoe ik me voel op 1 januari."

Wakker

Het meest van alles zal Goudberg de betrokkenheid met de bewoners missen. "Het is mooi om direct iets te kunnen betekenen voor mensen." De burgemeester is dag en nacht bereikbaar voor de inwoners van Nederhorst den Berg. Sommige mensen maakten daar wel eens misbruik van. "Ik ben ooit eens door iemand gebeld die last had van lawaai. Hij zei: `Ik ben wakker en nu ben jij ook wakker'. Goudberg kan er wel om lachen.

De burgemeester wil altijd gebeld worden als er mensen in problemen zijn. "Voor een schoorsteenbrandje hoef je me niet te bellen, maar als mensen door een brand in de problemen komen, wil ik dat horen. Dan wil ik helpen." Hij geeft een voorbeeld. "Niet zo lang geleden was er een grote keukenbrand op de Overmeerseweg. Zogauw ik daarvan hoorde, ben ik er heen gegaan. De bewoners moesten overnachten, dus ik heb het Spieghelhuys gebeld en heb slaapplaatsen geregeld."

Natuurlijk kan Goudberg ook na dit jaar iets kunnen betekenen voor mensen. "Maar niet meer direct. Stel: als er vandaag iemand bij me komt die me vertelt dat een lantaarnpaal het niet meer doet, zorg ik ervoor dat hij morgen weer licht geeft. Maar als iemand me dat volgend jaar vertelt, kan ik alleen maar zeggen: dan moet je die en die bellen en dan komt het weer goed."

Ook zal hij de bezoeken aan vijftigjarige bruidsparen missen. Al was Goudberg niet altijd even welkom. "Ik heb een keer meegemaakt dat het bruidspaar niet direct wilde dat ik langs zou komen. Omdat ik ook nooit in de kerk kwam. Later was ik toch welkom en dat was één van de gezelligste ontmoetingen die ik heb gehad."

Gouden legpenning

Als hem gevraagd wordt naar de hoogtepunten en dieptepunten in de afgelopen twaalf jaar zegt hij: "Daar kan ik kort over zijn." Het hoogtepunt was mijn installatie als burgemeester en het dieptepunt zal het afscheid zijn." Vorige week werd al een voorschot genomen op zijn afscheid. Goudberg werd benoemd tot ereburger en hij kreeg de Gouden Legpenning. "Het is de eerste keer dat iemand deze penning van de gemeente heeft gekregen. Daar ben ik dus heel erg `vergoud' mee. Ik ben behoorlijk emotioneel, dus deze onderscheiding deed me erg veel. Ik kreeg tranen in mijn ogen. Ik moest mezelf tot de orde roepen om iets te kunnen zeggen."

Wat Goudberg na zijn afscheid gaat doen, weet hij nog niet. "Ik ben nog steeds President-Commissaris van de Tomingroep. Ik sta overigens op de lijst van potentiële waarnemend burgemeesters. En ik ben al benaderd voor enkele functies. Maar ik moet alles nog op een rij zetten."

Eén ding is zeker. Goudberg blijft wonen in Nederhorst den Berg. Inmiddels hebben hij en zijn echtgenote de ambtswoning verlaten en hebben een nieuwe woning betrokken. "Het bevalt me prima. Maar ik moet nog wel even de abonnementsservice van mijn krant bellen. Ik krijg hem nu namelijk bezorgd op twee adressen."


Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...