Vorig bericht

Home

Volgend bericht


Inspraak van Voordenlaan

Kortenhoef, 14 december 2001. Afgelopen week werd een hoorzitting gehouden over de plannen om 6 villa's te bouwen in het verlengde van de A.W. van Voordenlaan. Douwe van Essen woonde de avond bij en schreef onderstaand verslag over een bewogen inspraakavond.

Je maakt een bouwplan op een schaars stukje groen, aan de rand van een mooie gemeente, vlak naast en precies voor zeer fraaie villa´s, in één van de mooiste streken van het land. Vervolgens organiseer je een inspraakavond voor de omwonenden, waarop een aantal van hen dan weer suggestieve brieven in de trant van `dit is het begin van het einde` in brievenbussen stopt van jan en alleman (meestal niet- omwonenden), en het scenario voor een bewogen inspraakavond ligt klaar. Een inspraakavond vol van onduidelijkheden, insinuaties en eigenbelang.


De villa's

Wat is er aan de hand? De gemeente ´s-Graveland heeft dinsdag 11 december een inspraakavond georganiseerd omdat er door P.W. Schipper BV Bouwmaatschappij een aanvraag voor een bouwvergunning was ingediend voor het terrein gelegen aan het verlengde van de A.W. van Voordenlaan in Kortenhoef. Er wordt afgeweken van het bestemmingsplan, dus is inspraak wettelijk verplicht. De bestemming van dat terrein is namelijk geen woningbouw, maar agrarisch gebruik. De gemeente is echter bevoegd om die bestemming te wijzigen en medewerking aan het bouwplan verlenen omdat het terrein binnen de contouren van het Streekplan ligt. In dit geval heeft het college van Burgemeester & Wethouders van die bevoegdheid gebruik gemaakt door aan het begin van de procedure de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit voor te leggen om het proces van goedkeuring, inclusief inspraak, in gang te kunnen zetten. Dat was vorige week donderdag. De commissie Grondgebied stemde unaniem in met het voorstel.


Bestuderen van de tekeningen

De inspraakavond had gelijk al een valse start. Door de overweldigende opkomst moesten wethouder Neef, zijn ambtenaren, architect Bud Huibregtsen en aannemer Jan Blom hun tafels vlak voor de publieke tribune verlaten en helemaal achterin de zaal achter de raadstafels plaatsnemen. Toen Wim Neef later werd gevraagd waarom hij zoveel afstand bewaarde, antwoordde deze, "…dat ze zich zo in de rug gekeken voelden…". Vervolgens verzuimde hij bij het begin, maar ook later nog, om de hem omringende mensen voor te stellen aan de bewoners. Hij was het initiatief helemáál kwijt, toen hij, nog maar amper van wal gestoken met zijn inleiding, al werd aangevallen: men wilde geen toelichting op het bouwplan, maar gelijk de bezwaren van de omwonenden bespreken.

Vele malen moest de wethouder uitleggen hoe de procedure in elkaar stak, en dat dit nog maar de aanvang was van het proces van inspraak. Maar de toon was gezet, niet in het minst ook door een zeer tendentieuze uitnodiging die velen tot het bezoeken van deze avond had overgehaald. Een uitnodiging die omwonenden zelf hadden verspreid in de ruime omgeving van het bouwplan. Een uitnodiging die suggereerde, dat het met dit plan niet zou ophouden, zoals door de wethouder telkens weer tevergeefs werd uitgelegd, maar dat de Noordlob van De Gaard niet lang meer onaangetast zou blijven als de inwoners van Kortenhoef daar niet massaal tegen in opstand zouden komen.


Volle publieke tribune

Slechts weinigen die direct rond het beoogde bouwterrein wonen, maar toch felle discussies over de toename van het verkeer door de 6(!) villa`s, waarvoor bovendien parkeren op eigen terrein door B&W verplicht is opgelegd. Een aanwonend toekomstig raadslid wees in dat verband op het parkeren op een stukje groen bij feestjes: "…of er (daarvoor) nog extra parkeerplaatsen waren gepland…? Hoongelach was haar deel.

Tussendoor werd de wethouder nog gevraagd naar zijn politieke achtergrond: "Ik ben van het CDA… nee, ik ben wethouder van alle inwoners, maar voor het CDA en ik heb net de verkiezingen gewonnen. Dus u ziet mij in januari weer terug…". "Of het CDA dan niet voor de natuur was?". "Natuurlijk wel, maar ook voor woningen voor uw en onze kinderen".

Steeds meer geďrriteerd liet de wethouder zich verleiden om uit te leggen hoe het bestemmingsplan deel uit maakt van het Streekplan en hoe streng de zg contouren tussen bebouwing en het groene hart zijn afgegrendeld door Rijk en Provincie. Omdat de wethouder de insprekers niet kon overtuigen sprong architect Huibregtsen voor hem op de bres door op zijn manier uit te leggen hoe dit bouwplan via een uitzonderingsprocedure tot stand kon komen, een verzwaarde procedure, die inspraak wettelijk garandeert. Veel vertrouwen had men niet in dat laatste aspect. Velen geloofden dat het toch wel een gelopen race zou zijn, want waarom anders reeds in de commissie en de gemeenteraad? Waarop de wethouder maar weer eens probeerde uit te leggen wat een voorbereidingsbesluit inhoudt. De toon werd even echt grimmig toen iemand insinueerde, dat de gemeente er wel baat bij zou hebben om dit project toe te staan, zodat er straks bij andere projecten wat van de prijs af zou kunnen… Handjeklap dus. Wethouder Neef werd nu echt kwaad. Pure stemmingmakerij, vond hij, notabene van iemand die niet eens bij het plan in de buurt woont.

Het beklag van omwonenden, over verwachtingen uit het verleden en waardevermindering van hun huizen, ontlokte iemand uit het publiek de opmerking: "Misschien worden die villa's wel zo mooi, dat jullie huizen erdoor in waarde stijgen". Ook het pleidooi voor het behoud van die mooie rand van de bebouwing, gezien vanaf de Kwakel, vond geen weerklank. Integendeel, ook hier kreeg de reactie van architect Huibregtsen veel bijval. Volgens hem leek het meer op een mooi gebit, waarvan nog 2 tanden ontbraken.

Het publiek was helemaal aangedaan toen een bewoner (een niet-aanwonende) van de Vreedenburggaarde het onzelfzuchtig opnam voor al die bejaarden die straks dat mooie uitzicht zullen missen bij hun wandeling langs de noordkant van de Vreedenburggaarde. En ook zullen zij in de toekomst verstoken moeten blijven van het kostelijke vrije uitzicht op het vuurwerk op de avond van Koninginnedag. 

Na een paar vergeefse pogingen kreeg wethouder Neef toch zicht op het afsluiten van deze voor hem niet onverdeeld genoeglijk verlopen avond. Een meneer, die al sinds 1976 aan de A.W. van Voordenlaan woont, wilde toch nog graag even de wethouder een hart onder de riem steken. Toen hij er destijds kwam wonen had hij nog een onbelemmerd vrij uitzicht over de weilanden, maar, zei hij, anderen hebben ook recht om hier te mogen wonen. Eindelijk een positief geluid. Het grappige is, dat door het verbale geweld weinigen aandacht hebben besteed aan een incident dat eerder op de avond plaatsvond. Dezelfde man die de insinuatie over koppelverkoop had gemaakt vroeg hoe de uitslag van deze inspraak nu werd gewogen. Of er ook gestemd werd? Terwijl Wim Neef dat heftig ontkende vroeg de man of de tegenstanders hun hand wilden opsteken. Dat ging zo snel, dat weinigen de uitslag hebben meegekregen. Voor wat het waard is, maar in ieder geval zeer verrassend, niet meer dan pakweg 40% stemde tegen het bouwplan!


Het Wijdemeerse weer: Zonnig, windstil, overdag 2 graden vorst, 's nachts 5 graden vorst

Vorig bericht

Home

Volgend bericht

...