1 t/m 7 mei  2000
Oorlogsexpo

6 mei 2000. De 's-Gravelander Bruin Wallenburg en de historische kring "In de Gloriosa" houden dit weekeinde een tentoonstelling over de tweede wereldoorlog in de Dobber. De verzameling is normaal opgeslagen bij de heer Wallenburg en op de zolder van het gemeentehuis. Eens in de vijf jaar wordt de collectie tentoongesteld. Pamfletten, kranten en uniformen uit die tijd zijn te bewonderen. Burgemeester Kozijn opent de tentoonstelling. Aldus de Gooi- en Eemlander.


4 en 5 mei

5 mei 2000. De Gooi- en Eemlander doet uitgebreid verslag van de herdenkingen in de regio. Rie Boeve vertelt in het artikel dat ze altijd naar de herdenking gaat. Ze herinnert zich de hongerende mensen aan de deur in Schoorl waar ze toen woonde. De razzia's op straat en het verdriet van haar tante toen haar man niet terugkeerde. Ze probeert haar kinderen en kleinkinderen te doordringen van de gevaren van racisme en fascisme.


Twee Kortenhoevers

4 mei 2000. In de Gooi- en Eemlander van vandaag uitgebreide aandacht voor twee Kortenhoevers. 

De oorlogsinvalide Cor Veen vertelt over zijn bewogen leven.Gewond bij de Maasbrug in Rotterdam op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval. Daarna vele omzwervingen waaronder een verblijf in Belgisch Congo. Ook studeerde hij kunstgeschiedenis en begon een wolspinnerij in Hilversum.

De andere Kortenhoever waaraan een groot artikel gewijd is heet Jan Voorn. Hij bouwde in zijn voortuin een schaalmodel van een oud vervenershuisje dat inmiddels gesloopt is. Het huisje is voorzien van verlichting. Hij bouwde het huisje voor de gondelvaart twee jaar geleden. Hij won toen alle prijzen die er te winnen waren. Hij vindt het belangrijk dat de dorpen Kortenhoef, Loosdrecht, Nederhorst den Berg, Ankeveen en 's-Graveland ook na de herindeling hun naam moeten behouden om hun identiteit te waarborgen.


Fotoexpositie Ankeveen

4 mei 2000. Vandaag de laatste foto's uit de serie die gemaakt zijn in Ankeveen afgelopen weekend. Een overzicht van de in de RK Kerk gehouden fototentoonstelling. Ook de collectie historische prentbriefkaarten van Jan Veenman werd daar tentoongesteld.


Veemarkt

3 mei 2000. Bij alle inwoners is het programma van de Veemarkt en Braderie in de bus gegleden. De evenementen worden georganiseerd door de Stichting Festiviteiten 's-Graveland, de SFG. Het programma ziet er prachtig uit en is bijna zestig pagina's dik. Teveel dus om hier even op te sommen. Wat u moet weten is dat op 5 mei 's avonds in sporthal De Fuik "The Last Night of the Proms" wordt gehouden met o.a Lee Towers. Op vrijdagavond 12 mei komt de Veronica drive in show in het dorp en op zaterdag zal de band Tilt zijn opwachting komen maken. En dan is er natuurlijk op zaterdag 13 mei de jaarlijkse Veemarkt annex braderie op het Noordereinde.


Kerkdiensten

2 mei 2000. Er is een nieuwe rubriek geopend. Klik op "Kerk" en u krijgt een overzicht van de kerkdiensten die in onze gemeente gehouden worden door de hervormde gemeente Ankeveen,  de gereformeerde kerk 's-Graveland, de hervormde kerk 's-Graveland en de hervormde b.w. gemeente Kortenhoef.


Meer foto's Ankeveen

2 mei 2000. Wij zullen de komende dagen nog wat foto's plaatsen die afgelopen weekeinde in Ankeveen door Aldert Postma zijn gemaakt. Houdt de betreffende pagina dus in de gaten. Overigens viel het op dat op de Herenweg vrijwel alle huizen voorzien zijn van de Ankeveense vlag. Ook langs de Loodijk, tot het laatste huis voor de afslag naar Nederhorst den Berg, wappert de vlag huis aan huis. (Zo zie je nog eens eenvoudig waar de gemeentegrens ligt...) Een groot succes dus. En blijf kijken naar de site www.ankeveen2000.nl, daar gebeurt ook van alles.


Krakeelakker: conflict laait weer op

2 mei 2000. Gisteravond vond een commissievergadering plaats waar de gemoederen weer hoog oplaaiden. Vanavond stond de krant weer vol van het meningsverschil tussen de Krakeelakker en de omwonenden. De oorzaak was een opnieuw oplaaiend conflict tussen de bewoners aan het Dode Eind en Jachthaven de Krakeelakker. In het verleden waren er al zodanige conflicten dat Burgemeester Kozijn op een zeker moment de bemiddeling zelf ter hand moest nemen omdat de wethouder er niet verder mee kon c.q. kwam.

Vorig jaar september werd een compromis bereikt tussen bewoners, gemeente en de Krakeelakker. De Krakeelakker zou stoppen met ligplaatsenverhuur en in plaats daarvan woonboten neerleggen en twee woningen gaan (laten) bouwen. Iedereen was met dit compromis gelukkig. De bewoners omdat de parkeerproblemen voorbij waren, de Krakeelakker omdat er een oplossing was voor parkeren op het eigen terrein en milieuvergunningen en de gemeente omdat er eindelijk rust aan het front was. De afspraken werden schriftelijk vastgelegd.

Naar gisteren bleek heeft de DWR (Dienst Waterbeheer en Riolering) echter verboden om een stuk water te dempen om er plaats te maken voor de woningen. Daarmee ontstond een gat in de begroting van de ontwikkeling van het plan. De Krakeelakker heeft vervolgens toestemming gekregen van de provincie om in plaats van de twee woningen zes extra woonschepen neer te leggen. Wethouder de Kloet deelde mee daar niets over te zeggen te hebben. De bewoners zijn kwaad omdat ze vasthouden aan de afspraken van vorig jaar september en vinden dat de gemeente wel partij is.

Uit de discussie werd niet duidelijk welke nu de precieze bevoegdheden van de gemeente, de provincie en DWR zijn en in hoeverre de gemeente dus terecht aan tafel zat toen het compromis bereikt werd. Over deze kwestie zal het laatste woord nog niet gezegd zijn.


Andere opzet nieuws.

2 mei 2000. Met ingang van mei zal het nieuws niet meer per maand, maar per week worden verzameld op een page. De laatste tijd werden de pages aan het eind van de maand dermate groot, dat de bezitters van een traag modem of een langzame provider er waarschijnlijk niet zoveel plezier meer aan beleefden vanwege het lange wachten. Wij hopen dat dit beter werkt. Voor suggesties die de site kunnen verbeteren, versnellen of op een andere manier toegankelijker kunnen maken kunt u natuurlijk mailen naar webkrant@wijdemeren.com .


nieuwshome.gif (2185 bytes)