Vorig bericht

Volgend bericht


Dominee Abma vertrekt

27 december 2000. In de Gooi vanavond een uitgebreid artikel naar aanleiding van het aanstaande vertrek van dominee Henk Abma uit Kortenhoef. Vanavond leidt hij zijn laatste dienst als predikant te Kortenhoef. Inmiddels is hij al naar Bussum verhuisd.

De dominee heeft heel wat stormen in het Kortenhoefse over zich heen zien waaien. Zo organiseerde hij tentoonstellingen die bij de Kortenhoevers niet in de smaak vielen. Op hun beurt verwijderden zij bij nacht en ontij de aanstootgevende objecten. Deze gebeurtenissen haalden indertijd ruimschoots de landelijke media.

Voor het laatst heeft hij van de pastorie gebruik gemaakt om kunst te exposeren. Op de stoep van de pastorie ligt "De Aangespoelde Man" op een bed van kunstbloemen. Een levenloze man gekleed in trouwpak en met trouwschoenen van de kunstenaar. Ook dit beeld roept gemengde gevoelens op.

Abma heeft jarenlang strijd gevoerd met de Hervormde Buitengewone Wijkgemeente Kortenhoef die samen met de door hem aangevoerde OSG (Oecumenische Streekgemeente) het gebruik van het kerkje aan de Kortenhoefsedijk moest delen. Door Abma werd de andere gemeente aangeduid met de term orthodoxen of autochtonen. In deze broedertwist werd de hulp van de synode ingeroepen die een Salomonsoordeel moest vellen en dat ook deed.

Ook op kunstgebied deed hij van zich spreken. Jaren geleden zat hij in het bestuur van de Stichting Kunst aan de Dijk. Nadat hij het bestuur van Kunst aan de Dijk verlaten had, richtte hij de Stichting Collage op die eveneens kunstzinnig gebruik van de ruimte van de kerk maakte met tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, etc.

De kunst die nu nog voor het kerkje staat zal binnenkort verdwijnen. Het artikel sluit af met: "De exposities zullen in de toekomst Kortenhoef overslaan. Elders is veel ruimte en belangstelling voor de projecten van Collage. Waarom zou ik dan weer het gevecht aangaan met vervelende mensen, terwijl anderen ons met open armen ontvangen?"


Vorig bericht

Home

Volgend bericht