Vorig bericht

Volgend bericht


Noordereinde laan?

20 december 2000. De Gooi heeft vanavond een artikel op de voorpagina van het regiokatern onder de gezwollen kop "Noordereinde weer laan dankzij eiken". Wat is er aan de hand. Tegenover Schaep en Burgh, het hoofdkantoor van Natuurmonumenten stonden tientallen prachtige oude beuken in twee rijen dik. Die zijn in september gekapt tot woede van een aantal inwoners. Als reden werd gegeven dat de bomen ziek waren en een gevaar voor het verkeer vormden. Of dat nu wel of niet zo was, de meningen daarover waren verdeeld, het gevolg was een enorm kaal gat aan de kant van de 's-Gravelandse vaart.

De afgelopen dagen werd er druk geplant. Twee en vijftig eiken. Weer in een dubbele rij. In de Gooi wordt gesproken over bomen met een stamomtrek van vijfentwintig centimeter. Op de foto die erbij staat is te zien dat zij echt wel wat dunner zijn. Hoe dan ook over vele jaren zal het Noordereinde wellicht weer het aanzicht krijgen dat het had voordat de kap plaatsvond.

Er zullen nog meer zieke bomen moeten verdwijnen in de komende jaren. Er is een troost. Bij de herplant zal het oude lanenpatroon behouden blijven.


Vorig bericht

Home

Volgend bericht