nieuwskop1.gif (9069 bytes)

 
Juni 1999

Gewoon tegen.

In de raad van 24 juni speelde zich een mistig tafereeltje af. In de voorjaarsrnota werd voorgesteld om een bepaald bedrag te gebruiken voor dekking. De VVD, Groen Links en Algemeen Belang gaven na elkaar aan dat zij tegen het gebruik van dit bedrag voor dekking waren en daarom tegen de voorjaarsnota zouden stemmen.

Voor de toeschouwer werd het pas echt komisch (en bedroevend) toen wethouder Co de Kloet van FinanciŽn direct aan Wim Hafkamp vroeg waarom hij tegen was.
H: "Nou gewoon omdat we tegen zijn."
K: "Ja maar waarom bent u tegen?"
H: "We zijn gewoon tegen."
K: "Ja, dat begrijp ik, maar waarom?"
H: "Gewoon omdat we tegen zijn."

We zullen nooit weten waarom de genoemde partijen tegen waren...


Sociale Zaken, toch niet..

Op de agenda van de raad van 24 juni stond een voorstel om de afdelingen sociale zaken van Loosdrecht. 's-Graveland en Nederhorst den Berg te fuseren. Bij de aanvang van de vergadering meldde de voorzitter dat het voorstel van de agenda afgehaald werd omdat de procedures nog niet volledig doorlopen waren. Er is een extra raad ingelast op 15 juli om dan alsnog het besluit te nemen.


Motie AROS

In de raad van donderdag 24 juni diende D66 een motie in over het conflict bij de AROS. In de motie wordt de AROS opgeroepen om het wekelijkse programma "AROS Actueel" weer terug te brengen. Met name de functie die het programma heeft om het dorp te informeren over verenigingsleven, kunst, actiegroepen en politiek maakt het van groot belang voor de dorpsgemeenschap. (Het is overigens ook de wettelijke taak van een lokale omroep om te voldoen aan een juiste verhouding tussen nieuws en andere programma's.)

De motie werd door alle fractievoorzitters medeondertekend en is dus unaniem aangenomen.

Nu maar hopen dat het bestuur van de AROS er iets mee doet.


Ankeveen 2000 op het net

Al surfend op het net ontdek je soms iets. Zo vonden wij een site met de domeinnaam http://www.ankeveen2000.nl/ . Houdt de site in de gaten. De eigenaar van de domeinnaam heeft vast grootse plannen.


Gooi- en Eembode op het net

Joost Boermans maakte ons attent op een site van de Gooi- en Eembode. Neem eens een kijkje op http://krant.branche.net/. Het wachten is op een site van de Gooi- en Eemlander.


Foto's uitreiking gedenkboek Wout Hilhorst

Hieronder een aantal foto's die Douwe van Essen maakte tijdens de uitreiking van het gedenkboek over Wout Hilhorst op 17 juni. Een impressie.

wpe27.jpg (6008 bytes)
Burgemeester Kozijn met Nel Hilhorst
wpe28.jpg (6926 bytes)
Wim Hafkamp (voorzitter Curtevenne Stichting)
wpe29.jpg (5123 bytes) wpe2A.jpg (4360 bytes)
wpe2D.jpg (4402 bytes) wpe2C.jpg (4904 bytes)

Schijt je rijk

vlaai.gif (9347 bytes)

In de Gooi- en Eemlander van 23 juni 1999 stond het bericht dat de Sportverenging 's-Graveland en de harmonie BMOL 75.000 gulden hopen binnen te halen met hun actie Laat-je-rijk-schijten.

In het artikel stond dat burgemeester Kozijn gisteren (22 juni) het eerste lot kocht. Laat uw redacteur nu op de veemarkt enige weken geleden ook al een lot gekocht hebben. Dat was dus het aller-aller-eerste lot....

De loterij werkt als volgt. Er wordt een koe op het voetbalveld van de ASV 's-Graveland gezet. Het voetbalveld is in 3000 kavels verdeeld. Een lot is verbonden aan een kavel. Het kavel waar de koe als eerste een vlaai deponeert heeft gewonnen.

Mocht de vlaai op de grens van kavels terecht komen, dan zal de notaris bepalen welk kavel het grootste deel van de vlaai heeft ontvangen. Daar valt de prijs dan. (Ik zie notaris Denninger al op zijn knieŽn meten hoe de verse vlaai erbij ligt....)


Sociale Zaken fuseren

wpe23.jpg (4284 bytes)

Vooruitlopend op de herindeling en om knelpunten op te heffen hebben de colleges van Loosdrecht, 's-Graveland en Nederhorst den Berg besloten om de drie sociale diensten samen te voegen tot een enkele dienst. In de drie dorpen blijft een loketfunctie, maar de kantoorfunctie zal naar Loosdrecht gaan. De raad zal hierover op 24 juni besluiten. Het voorstel is om de diensten per 1 september samen te voegen. De ambtenaren zullen in dienst van de gemeente Loosdrecht treden, zo luidt het voorstel.

Een bijkomend voordeel van deze operatie is dat ervaring wordt opgedaan met een dergelijk samengaan, hetgeen in het herindelingsproces zijn voordelen zal hebben.


Evenementen

Er komen weer een paar grote evenementen aan.

Op vrijdagavond 25 juni en zaterdagavond 26 juni vindt in de tuin van het gemeentehuis het jaarlijkse Aquacert plaats. Een concert op een podium in de vijver tegen het prachtige decor van het Gooise landschap. De "Amsterdamse Bach Solisten" met celliste Quirine Viersen zullen "Watermusic"en "De Avond" van Haendel uitvoeren. Een aanrader.

Op 4 september zal Stichting BLOK voor de vijftiende maal de Gondelvaart met braderie organiseren langs de Kortenhoefsedijk.


Conflict AROS

Hans en Stef terug in de lucht!

Het conflict bij de AROS begint vervelende vormen aan te nemen.

Het stukje hiernaast stond in de Wie Wat Waar van 17 juni 1999.

Het meestbeluisterde programma "AROS-actueel", dat iedere zondag nieuws en informatie geeft over alles wat er maar reilt en zeilt in onze gemeente wordt niet meer uitgezonden vanwege een conflict tussen Hans Ververs en Stef Mulder enerzijds en het bestuur van de AROS anderzijds.

Nooit eerder was er een zomerstop. Nu wel.

De luisteraar wordt de dupe van een conflict waar hij part noch deel aan heeft.

Tijd voor een actie "Hans en Stef terug in de lucht"?

hansenstef.gif (29987 bytes)


Wout Hilhorst herdacht.

Op 17 juni 1999 werd Wout Hilhorst herdacht. De Curtevennestichting heeft een aantal mensen gevraagd om hun herinneringen aan Wout op te schrijven. Deze bijdragen werden gebundeld in een mooi boekje in de vorm van een oud schoolschrift dat Drukkerij Dunnebier (uitgever van de Wie Wat Waar, het geesteskind van Wout) belangeloos heeft gemaakt.

kaftwout.jpg (3211 bytes)

In het boekje bijdragen van Wim Kozijn, Pieter van Walbeek, Bertus Bleesing, Joop Glijn, Dick Bijloo, Yvar Steketee, Daan Buitenhuis, Jan van Rijn, Ton Coops, Co de Kloet, Bob van Vliet, Jaap Beemsterboer, Rik Jungmann, Carole Denninger, Lois Pot, Kees Degenkamp, Wieco Boonstra, Hans Voorn en Hans Stuart. Allen actieve dorpsbewoners uit het verenigingsleven en de politiek. Het beste bewijs dat de titel van het boekje "Wout Hilhorst, een dienaar van drie dorpen, Ankeveen, 's-Graveland en Kortenhoef" goed gekozen is.

wout.jpg (4512 bytes)

Wim Hafkamp, voorzitter van de Curtevenne Stichting en burgemeester Kozijn hielden een toespraak, waarna de laatste het eerste exemplaar van het boekje uitreikte aan Nel Hilhorst.


Billboard

Hieronder een voorbeeld van de billboards die in heel Kortenhoef staan in het kader van Kortenhoef Schildersdorp. De billboards blijven tot september staan. Dit board staat tegenover de Dobber.

Links de beschrijving van het schilderij, rechts het schilderij en onderaan de gulle sponsor.

billboard.jpg (13139 bytes)


Lijn 122 verdwijnt.

Met ingang van 5 september zal Connexxion (voorheen MIDNET) buslijn 122 opheffen. Ankeveen was al jaren niet per bus bereikbaar. Nu zal dit ook gebeuren met Kortenhoef.

Er vindt een ware kaalslag plaats in het openbaar vervoer. Hilversum is zijn Intercity al enkele jaren kwijt. De verbinding van Loenen met het station van Hilversum via Vreeland en Kortenhoef moet er nu ook aan geloven.

En dat terwijl in de lucht hangt dat Amsterdam omringd zal worden met een cordon van rekeningrijden poorten.

Dat wordt voordelig voor de overheid! Je breekt het openbaar vervoer af en tegelijkertijd laat je per keer 7 gulden betalen voor het passeren van een betaalpoort. Succes van inkomsten verzekerd.

(Al jaren geleden pleitten wij voor een lightrail verbinding met Amsterdam. (Doortrekken van de metro (bovengronds) naar Hilversum met ruime parkeerplaatsen bij de haltes in de diverse dorpen bijv.))


Emmaweg in actie.

emmaweg.gif (9864 bytes)

Op 16 juni 1999 stond onderstaande foto in de Gooi- en Eemlander. Bewonders van de Emmaweg bieden de burgemeester handtekeningen aan om aandacht te vragen voor de verkeersonveiligheid in hun straat. Dit is ingegeven door het feit dat er voor Noorder- en Zuidereinde mogelijk plannen ontwikkeld worden onder leiding van Veilig Verkeer Nederland. Noorder- en Zuidereinde en Emmaweg en Koninginneweg hebben veel met elkaar te maken omdat de wegen parallel lopen. Hinder je het verkeer op de ene weg, dan verplaatst het zich naar de andere weg. Een probleem waar 's-Graveland al 30 jaar mee worstelt en waaraan in die periode tonnen zijn uitgegeven (onderzoeksbureau's, drempels, stoplichten, sluizen, verkeerscirculatieplannen, telematica) tot nu toe zonder resultaat.

emmaweg.jpg (16715 bytes)


Verkiezingsuitslagen EP 10/6/99

Hieronder de uitslagen van de verkiezingen van afgelopen woensdag voor het Europese Parlement (bron ANP).

's-Graveland, Noord-holland 9.290 inwoners

EP 1999

EP 1994

Kamer 1998

Opkomst 33,6% 2.426 40,3% 2.929 79,2% 5.772
CDA 22,5% 545 30,4% 891 17,6% 1.014
PvdA 17,2% 416 18,9% 555 22,8% 1.316
VVD 27,3% 662 25,0% 731 34,4% 1.984
D66 7,3% 177 12,6% 368 10,9% 628
SG/GP/RP 4,7% 115 5,7% 167 3,0% 176
GRLINKS 14,4% 350 2,8% 83 6,9% 397
CD 0,5% 13 0,9% 25 0,5% 28
Sala 0,7% 18        
EVPN 0,5% 11        
SP 4,1% 99 0,4% 13 1,7% 101
DEP 0,8% 20        
Overige     3,3% 96 2,2% 128

Nieuws hervat.

De redactie van deze pagina's was even weg. Met vakantie.

Een mens kan tegenwoordig echt niet even weg zijn of er gebeurt van alles.

De oorlog in Kosovo werd gelukkig beŽindigd.

Ook verbazingwekkende zaken.....

Bij terugkomst bleek het kabinet gelijmd te zijn. Het gelijmde kabinet is tot onze verbazing zonder kleerscheuren door het debat over de Bijlmerramp gekomen, Minister Hayo Apotheker (D66, Landbouw) is opgestapt omdat het kabinet het niet met hem eens was dat de sanering van de varkenssector anders moest. Hij kreeg ongelijk van Kok, maar gelijk van de rechter. De nieuwe Minister van Landouw is een zeer oude bekende D66'er, Laurens Jan Brinkhorst. En dan bleek dat de Belgische veevoedersector in het geniep een vleugje dioxine aan ons aller dagelijkse kost toe voegde. Ook over dit onderwerp werd het kabinet aan de tand gevoeld, maar wederom bleek dat een breuk, na gelijmd te zijn, niet meer stuk te krijgen is.....

En in het dorp werd de kunstmanifestatie Kortenhoef Schildersdorp geopend. De krant stond er vol van. Het dorp stond bij terugkomst vol met de door Burgemeester Kozijn aan de man gebrachte billboards met daarop de afbeeldingen van de schilderijen wat kleiner dan verwacht en de naam van de sponsor wat groter.

Carole Denninger-Schreuder, de auteur van het boek over de Kortenhoefse schilders, werd door Kozijn getooid met het ereburgerschap van 's-Graveland. Ook Jan Kruiskamp (Kunst aan de Dijk) kreeg een lintje opgespeld door de burgervader. Gefeliciteerd!

Tenslotte schijnt er tweespalt in de boezem van de lokale radio-omroep AROS te zijn ontstaan, waardoor het meest beluisterde programma op zondag van 11.00 tot 13.00 van Stef Mulder en Hans Ververs op zwart ging (als je dat bij radio zo kan zeggen.). Jammer.

Zo, dan bent u weer even bij.

Vanaf vandaag, 14 juni 1999, gaan wij het nieuws uit 's-Graveland weer voor u volgen en verzamelen. Blijf daarom kijken.

nieuwshome.gif (2185 bytes)