Nieuwsarchief 1998 |
In de Gooi en Eembode van gisteren (26/2/1998) stond een overzicht van de verkiezingsprogramma's van de partijen in ons dorp. Bij Algemeen Belang stonden streepjes. Vergeten in te leveren? Ook stond er een oproep in van Nadja Jungmann (23, lijsttrekker D66 's Graveland) en Bart Heller (26, lijsttrekker Groen Links Hilversum) aan jonge kiezers om te gaan stemmen.
De laatste loodjes. Gisteren (26/2/1998) stond in
de Gooi en Eembode onderstaande advertentie.
Een cadeautje van de Tweede Kamerfractie voor Nadja dat zeer door ons gewaardeerd wordt.
Paul, Bert, Thom en Roger, bedankt.
Het eerste lijsttrekkersdebat van de AROS in de Dobber gisterenavond (18/2/98). Co de Kloet ging de uitdaging aan om aan te tonen dat de Onroerend Zaak Belasting met 20% verminderd kan worden. Hij ging roemloos ten onder. Wat wel heel bizar was, hij stelde dat de OZB 20% naar beneden moest en dat er anders niet met Dorpsbelangen geregeerd kon worden. Alle andere partijen gaven aan dat er dan dus geen basis voor samenwerking is omdat het eenvoudigweg niet kan. Nog voor de verkiezingen heeft Dorpsbelangen zich buitenspel gezet. Een stem op DB is een verloren stem!
's Graveland haalde vanavond (15/2/98) "Ook dat nog" het satirische programma van de KRO. Wethouder Dick 't Hoen werd gespeeld door Gregor Frenkel Frank (zie tv-beeld hieronder). Het onderwerp was het al dan niet toestaan van een ligplaats aan het verhuisschip van de heer van Leeuwen. In het dorp zoemde het al geruime tijd rond dat Dick de Gouden Eikel zou krijgen van Ook dat nog. Zover kwam het niet.
Bij Martijn en Andrea van den Brand ontdekten wij vanmiddag het onderstaande bord in de tuin. Andrea staat nr. 5 voor het CDA en Martijn staat op de VVD lijst. Het bord van de VVD werd tot mijn verbijstering overgeplakt met een CDA affiche door Wim Neef (nr. 2 van de CDA lijst). Hieronder links het huis van Martijn en Andrea, rechts de buurman met een D66 affiche in de tuin.
12 februari was de avond van het tweede politiek café in de Drie Dorpen. Een geanimeerde avond waar Maarten Steinkamp wel even heel erg uitgleed toen het over roze fietsstroken op het Hollands en Stichts End ging. Martijn van den Brand riep: "tippelzone". Toen was de beer los. De serieuze bijdrage van Nelleke Schenkkan verwerd tot een partijtje onderbroekenlol. Jammer.
De Tweede Kamerfractie van D66 stelde kamervragen over het feit dat asielzoekerkinderen niet naar school kunnen vanwege onenigheid over de vraag: "Wie moet dat betalen." Uiteraard kwam het initiatief hiervoor van Nadja Jungmann. Nu hopen dat Staatssecretaris Netelenbos tot inkeer komt.
Op 11 februari 1998 bezochten wij met leden van de VVD en Dorpsbelangen de avond van de PvdA. Elske ter Veld voerde het woord. De avond ging voornamelijk over landspolitiek. Dorpsproblemen bleken te glad ijs voor Elske.
Op de avond van 10 februari 1998 vond er in de Dobber een forumavond plaats van Veilig Verkeer Nederland. Alle politieke partijen waren vertegenwoordigd. Voorzitter was Burgemeester Goudberg van Nederhorst den Berg. Nadja Jungmann kwam als enige met het idee om op Noorder- en Zuidereinde sluizen, versmallingen en wegverspringingen te maken. De andere partijen wisten geen idee te lanceren. Wie schetst onze verbazing dat wij gisterenavond op de Kabelkrant het grote nieuwe verkeersplan van Algemeen Belang lazen. Jawel, wegversmallingen, etc. Ordinair plagiaat dus Wim Reijmerink.
Op 9 februari
1998 bezocht
Els Borst, beoogd lijsttrekker van D66 de Gooi- en Vechtstreek. Zij deed in 's Graveland
Natuurmonumenten aan, waar zij met Hans Ververs van de Aros en Nadja Jungmann,
lijsttrekker D66 's Graveland, een geanimeerd gesprek voerde.
Let op!! De tijden van het spreekuur zijn gewijzigd. m.i.v. 12 februari zitten wij elke donderdagavond in de Dobber van 19.00 tot 20.00. Het doel van het spreekuur heeft niets met politiek te maken. Iedereen die een vraag heeft over de gemeente (of andere overheden) kan bij ons terecht. Dat mag gaan over zwerfvuil, kapotte trottoirs, uitkeringen, dakkapellen, etc.
Morgen (9 februari 1998) komt Els Borst 's Graveland bezoeken. In het kader van een werk/campagnebezoek aan de Gooi- en Vechtstreek zal een karavaan van kamerleden aangevoerd door lijsttrekker Els Borst om 14.00 het Bezoekerscentrum van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten aandoen. Daar zal zij een les natuureducatie bijwonen voor een lagere schoolklas.
Vandaag, 8 februari 1998, hangen alle affiches van alle partijen, behalve van de PvdA/Groen Links. Zeker niet door dat er een beetje campagne gevoerd moet worden? In Ankeveen zijn alle affiches van alle partijen van de borden afgescheurd, behalve die van Algemeen Belang. Valt ons eerlijk gezegd wat tegen...
Uit de Gooi en Eembode van 30 januari 1998:
In de Raad van 29 januari 1998 ging het heet toe. Wim Reijmerink vond dat zijn uit de as herrezen Algemeen Belang zo heftig geprofileerd moest worden dat hij de verhoudingen totaal uit het oog verloor. Hij bood Burgemeester Kozijn een T-shirt en een pet aan, hij verweet D66 door het CDA overgehaald te zijn om indertijd Wethouder Staal te laten vallen en tenslotte eiste (ja, eiste) hij het voorzitterschap van het stembureau in Ankeveen op. En dat terwijl hij ettelijke keren daarover benaderd is en niet antwoordde. Een hele slechte beurt van Wim. Wij kennen hem gelukkig ook beter.
Het nieuwe jeugdbeleid is in de Raad van 29 januari 1998 aangenomen met alleen Dorpsbelangen tegen. Het was een partij oud zeer en moddergooien, vooral van de zijde van PvdA/GL, waarvoor wij onze plaatsvervangende schaamte uitspraken. Maar het resultaat is er. Voor het oorspronkelijke begrotingsbedrag van fl. 115.000 gaan we ermee aan de slag. Wat ze er ook allemaal van zeggen, een mooi resultaat, dat er onder Wethouder Staal niet was gekomen. En dat wilden we even kwijt.
Op 10 februari is er in de Dobber een forumdiscussie van Veilig Verkeer Nederland afdeling 's Graveland. Alle partijen zijn uitgenodigd om in het forum zitting te nemen.
Afgelopen donderdag hield Nadja haar tweede spreekuur. Afgezien van enige gesprekjes met mensen die toch in de Dobber zijn, loopt het niet storm. Of iedereen is gelukkig met wat de gemeente doet of niet doet, of men weet nog niet dat er een spreekuur is. De aankondiging is huis aan huis verspreid, dus daar kan het niet aan liggen. Nadja gaat stug door. Ga even een kop koffie bij haar drinken en maak een praatje. D66 is de enige partij die zo toegankelijk is!
Morgen, op 20 januari 1998, moeten de lijsten definitief ingeleverd worden. Dan zullen we werkelijk weten hoe ze er uit zien. Op onze lijst is Peter van Weeren niet meer te vinden. Hij stond op plaats twee, maar moest vanwege privé-omstandigheden verhuizen naar Hilversum. Omdat een Raadslid in de gemeente moet wonen kon hij helaas niet op de lijst blijven staan. Wij vinden dat zeer jammer.
Het kan verkeren. Een week geleden was Algemeen Belang, de Ankeveense partij van Wim Reijmerink op sterven na dood. Wim wilde niet meer in de Raad en opvolgers waren er niet. Wim vertelde dat ze AB gingen opheffen die avond. Huis aan huis verspreidde Wim een oproep om bij elkaar te komen. Zeven mensen gaven daar gehoor aan en gingen nadenken of ze Wim wilden helpen. En vandaag? Vandaag op 19 januari 1998 heeft Algemeen Belang een lijst van zeventien mensen waarmee ze de verkiezingen in gaan. Daaronder een mevrouw die Wim na een jaar gaat opvolgen. Uit de as herrezen dus. Het maakt de verkiezingen wel spannender. Nu kijken of ze Wim in Ankeveen vergeven hebben dat hij volstrekt tegen de hele achterban in voor telematica stemde. Toen werd hem dat niet in dank afgenomen in het dorp.
In de Commissie Welzijn van 7 januari 1998 is de aanpak van het jeugdwerk gepresenteerd. Voorstel is om dit in handen te leggen van WEB een stichting die dit ook voor Bussum doet. Naast jeugdwerk doet WEB ook ouderenwerk en andere sociale werkzaamheden. WEB garandeert continuiteit in het jeugdwerk, datgene waar het SKJU tekort schoot en wat de val van Wethouder Staal veroorzaakt heeft (al ontkent hij dat...).
Op 2 januari 1998 vond de traditionele nieuwjaarsreceptie in de Dobber plaats. Hoogtepunt van de avond was de traditionele conference Thomasvaer en Pieternel. De tekst was van Joop Glijn die ook Thomasvaer speelde. Er werden links en rechts wat bescheiden tikken uitgedeeld. Het was weer een leuke tekst en een prima uitvoering.
Op oudejaarsavond heeft de Smidsbrug het zoals gebruikelijk weer moeten ontgelden. Van de stoplichten en de telefooncel was weinig meer over. Jammer dat dat nodig is. Het kost weer enige tienduizenden guldens die zoveel nuttiger besteed zouden kunnen worden.
Aan het archief zijn de Algemene Beschouwingen 1997 toegevoegd. Lees nog eens na wat er het afgelopen jaar zoal speelde in ons dorp en wat D66 daar van vindt.
Op 30/12/1997 stond in de Gooi & Eemlander een grote kop. "De Dobber is aan renovatie toe." Volgens Menno van den Brand (Voorz. de Dobber) moet het gebouw gezelliger worden. Met name de buitenkant en de foyer moeten er uitnodigender uit komen te zien. De kop suggereerde dat de spiksplinternieuwe Dobber lekte en op instorten stond. Dat is dus niet het geval.
Bij Dirk's Sportcafé was het gisterenavond (26/12/97, tweede kerstavond) weer eens goed mis. Een aantal jongelui schoten illegaal vuurwerk af naar de huizen tegenover de Sporthal. Gevolg een ruit kapot en een vechtpartij met de Politie die een groot aantal auto's als versterking moest laten aanrukken. Dirk deed zijn best de boel in de hand te houden, maar dat mocht niet baten. Hij was gedwongen vervroegd te sluiten.
Let op! De vergaderdata voor 1998 zijn te vinden onder de button Vergaderdata 1998. De schoolvakanties voor 1998 zijn te vinden onder de button Schoolvakanties.
D66 's-Graveland luidt
de campagne in. Op
iedere donderdagavond van 18.30 tot 19.30 zal D66 spreekuur houden in dorpshuis de Dobber.
Heeft u vragen die de Gemeente betreffen? Over Sociale Zaken, over de wegen, over het
verkeer? Kom een kop koffie bij ons drinken, dan hebben wij het er eens met u over.
Op 26 november 1997 was er in de Dobber een voorlichtingsavond over de komst van asielzoekers naar Kortenhoef. De Oude Herberg aan de Kerklaan is verkocht en door de nieuwe eigenaar aan het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) verhuurd. Er komen maximaal 43 volwassenen en 9 kinderen. Onbekend is nog waar de mensen vandaan komen. Over het algemeen werd er gelukkig positief tot zeer positief gereageerd. Een beetje trots zijn we op ons dorp.
's Graveland haalt de
column van Youp van 't
Hek in de NRC. In zijn column van 22 november 1997 stelt hij de 's Gravelandse Wethouder ten
voorbeeld aan met name het Europese Parlement. Hij schrijft:
"Heb jij ook gelezen dat er in 's Graveland een wethouder benoemd is en dat de goede
man afziet van de geldende wachtgeldregeling van vijfenzeventig-duizend gulden per jaar?
Wil hij niet! Vindt hij onzin! De man doet het baantje een paar maanden en keert daarna
niet terug in de politiek en vindt het principieel onjuist dat hij dan nog een tijdje uit
de staatsruif loopt te roven. Maak een kopietje van het bericht en stuur het naar alle
kamerleden en vooral naar jullie vrienden in het Europees Parlement. Die hebben de tent
toch voor elf miljard getild?"
Waarin een klein dorp groot kan zijn! (De hele column lezen? Klik hier!)
Op 15/11/1997 vond in de Dobber de uitreiking plaats van de Vrijwilligersprijs. De uitreiking werd gedaan door Bert Bakker Tweede Kamerlid voor D66. Terechte winnaar was de Stichting Festiviteiten 's-Graveland, de organisatoren van de veemarkt, wierennen, aquacert, etc. Zij kreeg een bedrag van fl. 1000,--. Individueel winnaar was Bert Looman, de voorzitter van de Stichting, die al jaren actief is in het vrijwilligerswerk. Van harte gefeliciteerd!
Op 12/11/1997 zijn de Algemene Beschouwingen in betrekkelijk rustig vaarwater behandeld.
Vanavond (10/11/1997) Raadsvegadering waarin Jaap Beemsterboer (waarschijnllijk) tot Wethouder gekozen zal worden. Aanstaande woensdag Algemene Beschouwingen. Het is een drukke tijd voor politiek 's Graveland.
9/11/1997 Nieuws uit Mexico! Jan Bommel, eind vorig jaar verhuisd van Kortenhoef naar Mexico, meldt dat hij naar onze page kijkt en in Mexico (mind you) Burgemeester Kozijn vanaf deze page door de huiskamer laat schallen. Of dat de heimwee versterkt of juist vermindert weten wij niet. Hij groet Kortenhoef.
Gelezen in de Gooi & Eemlander van vandaag (8/11/1997): "Willeke Alberti heeft zich teruggetrokken van de VVD-lijst in Laren." Ze heeft er minder dan een maand op gestaan. (Zie ook verderop op deze page.) Onze Nadja is een blijvertje...
Op 5 november 1997 bereikten het CDA, de VVD en D66 overeenstemming over de vorming van een nieuw College. Jaap Beemsterboer van het CDA zal de portefeuilles van Ferry Staal overnemen tot en met begin april 1998, het moment waarop de verkiezingen zijn geweest en de nieuwe Raad geinstalleerd zal worden. Dick 't Hoen zal als Wethouder van de VVD op zijn post blijven. Op maandag 10 november wordt het nieuwe College geinstalleerd. Op woensdag 12 november vinden de algemene beschouwingen plaats. De AROS zal vanaf 15.00 verslag doen van de gebeurtenissen.
Afgelopen donderdag, 30 oktober 1997, is het
gebeurd. D66 heeft een motie van wantrouwen ingediend tegen Wethouder Staal. Oorzaak, het
niet informeren over de problemen met het jongerenwerk. Burgemeester Kozijn deed er
vervolgens alles aan om enige andere coalitievorming onmogelijk te maken door te
suggereren dat wij de motie hadden ingediend om iemand van een andere partij aan het langbegeerde baantje op het pluche te helpen. Bovendien sprak hij zijn ernstige twijfel
uit over het feit of wij onze belofte hadden gebroken omdat wij de belangen van de
Gemeente niet boven alles stellen. En dat is nogal wat. Hij begrijpt echt niet wat mensen
beweegt. Hij begrijpt al helemaal niet dat hij boven de partijen staat. Lastig.
Burgemeester Kozijn (klik om te horen)
suggereert dat de motie kansen moet scheppen voor anderen...
Burgemeester Kozijn (klik om te horen) suggereert dat Raadsleden zich niet aan de eed/belofte hebben gehouden....
Hieronder de koppen uit de Gooi & Eemlander van 31 oktober 1997 en daaronder die van 1 november 1997.
|
|
|
Het stukje van D66 in de laatste Wie Wat Waar over de breuk nog eens nalezen? Klik hier.
In een brief heeft Dorpsbelangen het College verzocht de brief van D66 inzake de breuk in de coalitie op de agenda te plaatsen. Co de Kloet wenst het College afsluitend veel sterkte in deze onzekere tijden...
In een persbericht heeft het
CDA de
conceptlijst vastgesteld. Hij luidt:
1 | Douwe van Essen |
2 | Wim Neef |
3 | Jan van den Broeck |
4 | Niek Steenvoorden |
5 | Andrea van den Brand-Janszen |
6 | Wim Voeten |
7 | Jaap Beemsterboer |
8 | Ank Sanders-van Schie |
Andrea van den Brand is de echtgenote is van Martijn van den Brand, die prominent op de VVD lijst schijnt te gaan staan als de berichten niet bedriegen.
De AROS, de lokale omroep besteedde op 19 oktober 1997 ruime aandacht aan de nieuwe lijsttrekker van D66 's Graveland.
In de Gooi en Eembode (een huis- aan huisblad)
van 16 oktober 1997 stond onderstaande foto.
In de Gooi & Eemlander van 15 oktober
1997 stond een groot achtergrondartikel met bijgaand kop en foto.
In de Gooi & Eemlander van 14 oktober
1997 stonden beide onderstaande kaders naast elkaar op pagina 1 bovenaan.
Kijk ook in de G&E van morgen en in de Gooi & Eembode van
donderdag...
Gisterenavond (13/10/1997) heeft de afdeling de
lijst vastgesteld waarmee zij de verkiezingen in zal gaan. Er is bewust gekozen voor jong!
De lijst wordt aangevoerd door Nadja Jungmann (23). Nummer twee is de huidige voorzitter
van de afdeling, Peter van Weeren. De hele lijst ziet er als volgt uit:
1 | Nadja Jungmann |
2 | Peter van Weeren |
3 | Rik Jungmann |
4 | Paul van der Maas |
5 | Bert Schmidt |
6 | Tineke Smit |
7 | Betty Damstra-Bekenkamp |
8 | Wim ten Bosch |
9 | Marloes Sonneveld-Holla |
10 | Ben Hiemstra |
Op 13 oktober 1997 zal de afdeling 's Graveland de lijst vaststellen waarmee de verkiezingen van maart 1998 ingegaan worden. Hij zal hier te vinden zijn op 14 oktober. Wij houden u nog even in spanning.
Op 12 oktober 1997 was op de AROS te horen hoe Dorpsbelangen, het CDA, wethouder Staal en wij zelf denken over de situatie na de breuk. Dorpsbelangen en het CDA dringen aan op het naar huis sturen van de Wethouder. Hij is het daar niet mee eens. Wij hebben nog even niet ons kruit verschoten. Stef Mulder, interviewer (en onze lokale sigarenboer) kwam tot de conclusie dat wij een belangrijke rol in het geheel spelen. Tot die constatering waren wij ook gekomen. Wordt vervolgd....
3/10/97 Na langdurig intern overleg hebben wij besloten de coalitie te verlaten. Wilt u de brief aan de Raad en het College lezen? Klik hier. Wilt u het persbericht lezen? Klik hier.
2/10/97 Wij zijn verbijsterd. Terwijl wij ons sterk maken voor de realisatie van een geïntegreerd jeugdbeleid in onze gemeente loopt de VVD weg als er gestemd moet worden en blijkt tijdens de afgelopen Raad dat de Wethouder van de PvdA al weet dat de Jeugdwerker al twee maanden zoek is, maar even vergeten is dat te melden. Wij steunen het jeugdbeleid door dik en dun, vinden juist continuïteit in het Jeugdwerk cruciaal. Wat blijkt nu? Tijdens de Raad van augustus, op hetzelfde moment dat wij ons vurige pleidooi houden, is er helemaal geen jeugdwerker. Is dat de (onze?) coalitie die het Collegeprogramma uitvoert waarin Jeugdbeleid een speerpunt is? Aan ons ligt het niet, onze loyaliteit wordt wel erg zwaar op de proef gesteld. Te zwaar? Blijf lezen.
In de Raad van afgelopen donderdag, 25 september 1997, stelde het College voor om het schenken van een drankje na afloop van de maandelijkse Raadsvergadering af te schaffen. Het argument? Omdat de OZB omhoog gaat laat het Gemeentebestuur hiermee zien dat het ook de broekriem aanhaalt. Nadat alle ambtenaren en raadsleden vorige maand een vulpen hebben gekregen wat ons betreft een koddig argument.
Gisteren, 12 september 1997, was het zover.
Na maanden opende de nieuwe Dobber haar poorten. Eindelijk weer de faciliteiten van een
dorpshuis voor de hele gemeenschap. Het was letterlijk een denderende opening. Met veel en
hard slagwerk. Daarna volgden er toespraken van Burgemeester Kozijn, de
projectontwikkelaar en Menno van den Brand, voorzitter van de Dobber. Hij demonstreerde
mij de uitschuifbare tribune en de geluidsinstallatie, onderwerpen waar de politiek veel
over heeft gediscussieerd. Belangrijk is dat de verhouding tussen de Gemeente en de
Dobber zakelijker is geworden. De Gemeente geeft geen subsidie meer, maar betaalt de
kapitaalslasten van het gebouw. Daarmee is de toekomst van de Dobber ook bij herindelingen
veiliggesteld. Op de schouders van het Dobber bestuur rust de taak om de Dobber goed te
exploiteren om rond te kunnen komen.
In de krant konden we lezen dat de Dobber ook fax en email heeft. Zodra we het weten
zullen we u het emailadres van de Dobber geven.
D66 's Graveland wenst de nieuwe Dobber een glanzende toekomst toe.
Oeps... Actuele informatie van 14 juni... en dat op 2 september 1997. De klassieke fout van webmasters en nu is het mijzelf ook gebeurd. Ik zal geen verhalen houden over mijn vakantie, het zomerreces, de drukte op mijn werk, het schrijven van het nieuwe verkiezingsprogramma, nee dat doe ik allemaal niet. Ik pak de draad weer op en roep u toe: "Sorry..."
Wat is er intussen gebeurd? We hebben de wielerronde gehad en a.s zaterdag (6/9/97) vindt de Gondelvaart langs de Kortenhoefsdijk plaats. En politiek? De afgelopen Gemeenteraad maakten we een novum mee. VVD Fractievoorzitter Wim Hafkamp vindt het zo moeilijk om geld voor de jeugd uit te geven dat hij voor de stemming de Raadszaal verlaat en hem pas na de stemming weer betreedt. Een beschamende vertoning.
Op zaterdag 14 juni 1997 vond in de tuin van het Gemeentehuis het (inmiddels) jaarlijkse aquacert plaats. Een licht klassiek concert op een podium gebouwd aan en over de oever van de vijver. De violiste Emmy Verheij trad op en bracht na de pauze de Vier Jaargetijden van Vivaldi ten gehore. Nadat het donker werd en de grote bomen in het park uitgelicht waren, had het geheel een sprookjesachtige sfeer. Hulde aan de organisatoren.
Begin juni 1997 kondigde Hans van Mierlo aan dat Minister Els Borst hem zal opvolgen als lijsttrekker van D66 tijdens de campagne voor de Tweede Kamer verkiezingen.
Op 8 mei 1997 , Hemelvaartsdag werd de Drie Dorpen Loop weer gehouden. Het was guur, nat en koud, maar toch meldden zich 635 deelnemers voor de vier afstanden (3, 6, 12 of 21 kilometer). Voor de halve marathon meldden zich 101 deelnemers. Winnaar werd Nico Plantinga (1.13.55) uit Uithoorn bij de heren en Marian Mijwaard uit Huizen bij de dames (1.24.15). Nieuw was dat D66 onderdak verschafte op Internet voor de uitslagen en een sfeerbeeld. Reeds voor de finish kon de hele wereld bekijken hoe het er aan toe ging. Na afloop stonden de uitslagen op het net.
Het 6-6 spook achtervolgt de Raad. In maart 1997 werd gesproken over de Onroerend Zaak Belasting. De stemmen staakten toen omdat Rik Jungmann verhinderd was. Tijdens de Raad van april was het weer raak. Tineke Smit was aanwezig bij de stemming over de OZB. Het werd 7-6. Omdat zij weg moest voor haar werk had zij de vergadering eerder verlaten. Toen gestemd moest worden over de legesverordening was het dus weer raak. 6-6. De stemming vindt plaats tijdens een ingelaste Raad op 7 mei 1997 waar ook de reconstructie van de Herenweg aan de orde komt. De gemoederen tijdens de behandeling van de legesverordening liepen overigens nogal hoog op. Nadat Burgemeester Kozijn meende Rik Jungmann met een flauwe opmerking in de hoek te zetten nam hij wraak. Hij stelde direct voor de kosten van kopieën met twee kwartjes te verlagen. Een schorsing en een geïrriteerde Burgemeester Kozijn was het gevolg. Het tarief werd uiteindelijk twee kwartjes lager.
Op 22 april 1997 organiseerde de Afdeling D66 's Graveland een avond over een eventuele samenvoeging van Loosdrecht, 's Graveland en Nederhorst den Berg. Aanwezig waren de Burgemeesters van de drie dorpen, Tweede Kamerlid Olga Scheltema, Statenleden Aleid Zuidema (Utrecht) en Patrick Poelmann (NH) en Fractievoorzitter D66 's Graveland Rik Jungmann. De avond werd vakkundig en met zwier voorgezeten door Hans van Zenderen, Hoofdredacteur van de Gooi en Eemlander. Er waren circa 70 man aanwezig. Conclusie van de avond, iedereen is eensgezind dat de samenvoeging er moet komen. Besluiten van de beide provincies zijn te verwachten aan het eind van dit jaar. De samenvoeging zal waarschijnlijk op 1-1-2001 een feit zijn.
Op 22 maart 1997 kondigde Hans van Mierlo aan geen lijsttrekker voor de tweede kamerverkiezingen van mei volgend jaar te willen zijn. Op 23 maart kondigde Gerrit Jan Wolfensperger aan ook geen ambitie te hebben in die richting. Wie zal het worden? Voor de zomer moet het bekend zijn.
Op 21 maart 1997 vond er een klein feestje plaats. Burgemeester Kozijn verblijd onze gemeente met het feit dat hij tien jaar Burgemeester van 's Graveland is. Een etentje voor de leden van de Raad met aanhang, een aubade door de Vriendschapskring. Het vond allemaal plaats in de Nieuwe Zuwe. En Kozijn, hij glom...
Op 20 maart 1997 werd in de kerk aan het Zuidereinde een voorlichtingsavond gehouden over het aan te leggen fietspad langs het Zuidereinde. De meerderheid van de aanwezigen leek gekant te zijn tegen de aanleg. Sommigen vanwege het feit dat uitzicht of eigen grond in de weg stonden, anderen omdat zij een andere of een integrale aanpak van het verkeer daar wensten. De voorstanders (actiegroepen) waren opvallend afwezig.
Op 19 maart 1997 was er in Nederhorst den Berg een avond over een eventuele samenvoeging met andere gemeenten. De Burgemeester wilde zelfstandig blijven, maar eventueel met Weesp en Muiden. De aanwezigen en de Raadsleden wilden ook zelfstandig blijven, maar anders absoluut met 's Graveland en Loosdrecht. Rik Jungmann en Douwe van Essen vertegenwoordigden 's Graveland met verve. De D66 fracties in beide gemeenten zaten op 1 lijn.
Houdt deze pagina in de gaten! De komende tijd zal er steeds vaker nieuws op komen over de voorbereidingen van de verkiezingen. Wilt u het uit de eerste hand horen en wel direct zodra het op het net staat? Zet dan deze pagina in uw bookmarks of favourites!
Op donderdag 13 maart 1997 hield de afdeling van D66 haar afdelingsvergadering in het Kraaiennest. De vergadering was van belang omdat er besluiten vielen inzake de procedure tot het vaststellen van de kieslijst voor de verkiezingen van 4 maart 1998. Indien u informatie over de afdeling van D66 wenst te ontvangen kunt u bellen met de voorzitter, Peter van Weeren, 035 6560518 of schrijven naar Zuidsingel 77 1241 EK Kortenhoef. Leden, maar ook zeker belangstellenden zijn van harte welkom.
Het College van B&W heeft in de Raadsvergadering van 27 februari 1997 een voorstel gedaaan om een zogenaamde JOP (Jongeren Opvang Plek) te plaatsen op een speelterrein naast de Bruinjoost (wijk Zuidsingel). De bewoners verzetten zich hier tegen. Reden voor het College over te gaan tot een verdere inventarisatie. De gemoederen in de Raad liepen hoog op tussen de Coalitiegenoten VVD en D66 over dit onderwerp en een voor stel om jeugdopbouwwerk te financieren. Met name enkele krasse uitspraken van de heer Hafkamp in de Gooi & Eemlander schoten D66 in het verkeerde keelgat.
Kortenhoef weer in het duister. Op donderdagavond 6 februari 1997 even na 10 uur ging het licht weer uit. De stroomstoring duurde voor sommige delen van het dorp tot half twee 's nachts. Tel het effect van deze storing bij dat van die in december en 1997 wordt een zeer vruchtbaar jaar.
In de Raadsvergadering van 30 januari 1997 kwam eventuele samenvoeging met Loosdrecht en Nederhorst den Berg ter sprake. Met uitzondering van Dorpsbelangen stemde de Raad van harte in met initiatieven die moeten leiden tot de samenvoeging. Ons inziens de enige manier om op termijn inlijving bij Hilversum te voorkomen.(lees ook WWW 8 feb. 1997)
Op 18 januari 1997 is Martijn van den Brand met zijn Andrea getrouwd. Martijn is een markante figuur in het 's Gravelandse dorpsleven. Wij feliciteren hem van harte.
Op zondag 12 januari 1997 viel de dooi in na een vorstperiode van weken. Het schaatsplezier is even van de baan. De mensen van de ijsclubs krijgen even rust. Jammer dat de driedaagse van Ankeveen hierdoor niet door kon gaan.
Oudejaarsnacht was op 1 na de koudste in deze eeuw. Het vroor in 's Graveland 12 graden en er stond een ijzige wind. Reden voor de meeste mensen om zich maar even buiten te wagen voor goede wensen en vuurwerk. Ankeveen en Kortenhoef lijken dezer dagen op wintersportplaatsen. Parkeren in het weiland en klunen over de dijk.
Op 30 december 1996 werd het Nederlands Kampioenschap Marathon op natuurijs verreden. Het ijs was goed. Er stond een stevige wind, het sneeuwde licht en de temperatuur was een graad of 6 onder nul. De rit werd gewonnen door Bert Verduin, een 32 jarige kweker uit Heemskerk. Tweede werd Ruud Borst die tijdens het aantrekken van de eindsprint kramp kreeg. Derde werd Angenent.
Vandaag, 28 december 1996, was het schitterend weer. De zon scheen en er werd volop geschaatst. Aanstaande maandag zal in Ankeveen het Nederlands Kampioenschap op natuurijs verreden worden. Daaf Pos wordt een landelijke beroemdheid via radio, tv, kranten en internet.
In 's Graveland hadden we een witte kerst. Voor het eerst sinds jaren. De eerste schaatsers wagen zich aarzelend op het ijs.
Wethouder Jesse Flink van Hilversum heeft op 13 december 1996 zoals het genoemd werd "het mes van tafel gehaald". De bewoners van de Egelshoek hoeven niet gedwongen te verhuizen. Wat het effect op de besluitvorming in 's Graveland zal zijn moet op 19 december tijdens de laatste Raad van 1996 blijken.
Tijdens de Commissievergadering Welzijn van 4 december 1996 bleek de Commissie unaniem van mening dat het woonwagenkamp de Egelshoek in Hilversum niet ontruimd en niet gedeconcentreerd moet worden. Het College wil dat wel. Komt in de Raad van 19 december a.s. De agenda daarvan kunt u m.i.v. 14 december hier vinden.
In de pers hebben de afgelopen tijd een aantal alarmerende berichten over de Tomin groep (Sociale Werkplaats) gestaan. Zo wekken de artikelen de indruk dat de groep productie wil draaien en dus zwaarder gehandicapten weert omdat die minder productief zijn. Verder stond er een artikel in de Gooi & Eemlander van 2 december waarin sprake was van management trainingen door de Scientology kerk aldus een ontslagen werkneemster. Omdat de groep werkt binnen een gemeenschappelijke regeling waaraan 's Graveland deelneemt hebben wij vragen gesteld aan het College. Het College heeft toegezegd aan het Algemeen Bestuur van de Tomin groep voor te stellen een onderzoek door een onafhankelijke commissie te laten uitvoeren. Wij houden u op de hoogte.
Op maandag 26 november 1996 werd 's Graveland
gedeeltelijk en Kortenhoef geheel getroffen door een stroomstoring. Alle stroom viel
gedurende drie uur uit tussen 17.30 en 20.30.
Wat is het dan donker. Op straat zag je geen hand voor ogen. In de huizen flakkerende
kaarsen. Over 9 maanden een babyboom in Kortenhoef? Wij houden het in de gaten.
Op 23 november 1996 is Sinterklaas ook in 's Graveland aangekomen.
Het College heeft op 13 november 1996 een brief gestuurd aan de Provincie waarin het verzoekt om de mogelijkheid te openen voor eventuele herindeling inclusief Loodrecht. Daartoe moet de Provincie Noord Holland met de Provincie Utrecht gaan praten en ze hebben enige tijd geleden besloten dat juist niet te doen. In onze algemene beschouwingen hebben wij sterk gepleit voor samengaan van 's Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg.
De Spar is verbouwd en heet nu Super. Het is wel even wennen... De eerste muren van de nieuwe Meenthof beginnen te verrijzen.
Tijdens de algemene beschouwingen is de fractie Dorpsbelangen kwaad weggelopen. Hun kiezers waren dus even niet meer vertegenwoordigd terwijl er uitsluitend een zakelijk politiek verschil van inzicht was. Uiteraard haalden ze ruimschoots de pers. Misschien ging het daar ook wel om. Jammer...